Kogelvrij alarmsysteem

Zo kiest u een kogelvrij beveiligingssysteem voor uw huis

 

Zo kiest u een kogelvrij beveiligingssysteem voor uw huis

Helaas kunnen zelfs tralies voor uw ramen, gepantserde deuren en slimme sloten uw eigendom niet volledig beveiligen tegen indringers. Daarom adviseren wij bij de beveiliging altijd een alles-in-één-aanpak en een beveiligingssysteem om de bescherming te verbeteren.

Een alarmsysteem zal op tijd een bedreiging detecteren, indringers met een sirene afschrikken, de aandacht van de betrokkenen trekken en uw beveiligingsbedrijf bellen. Combineer het met veilige sloten en criminelen maken geen kans!

De keuze voor een beveiligingssysteem kunt u niet zomaar maken, omdat de veiligheid van uw woning er direct van afhangt. Wij helpen u graag door uit te leggen welke verschillende soorten beveiligingssystemen er zijn en waar u op moet letten in dergelijke systemen.

Welke soorten beveiligingssystemen zijn er allemaal?

In een notendop zijn er drie soorten alarmsystemen: bekabeld, draadloos en hybride. Bij bekabelde beveiligingssystemen wordt het signaal van de detectoren naar de hub via de kabel doorgegeven; bij draadloze communicatie via het radiokanaal.

Hybride systemen zijn een combinatie van bekabelde en draadloze systemen en het signaal wordt zowel via kabels als de lucht overgedragen.

De bekabelde oplossingen domineren al geruime tijd de markt. Dit had te maken met de tekortkomingen van draadloze systemen: het radiokanaal was niet goed genoeg beveiligd, de systemen verloren vaak het contact met de detectoren en door de eenrichtingsverbinding was het niet duidelijk of de detector online was. Deze problemen zijn nog steeds aanwezig in de systemen die u kunt kopen op AliExpress.

Draadloze oplossingen op PRO-niveau hebben een heuse evolutie doorgemaakt en vormen nu een serieuze concurrentie voor bekabelde systemen. Moderne draadloze beveiligingssystemen bieden meer informatie, zijn eenvoudig te installeren en bieden meer dan alleen beveiliging.

 

Hoe kiest u een beveiligingssysteem: Checklist

 

1. AANSLUITING OP EEN MELDKAMER

Dit is de belangrijkste indicator die u moet overwegen wanneer u een beveiligingssysteem kiest. De reden hiervoor is dat alleen een gecertificeerd systeem kan worden aangesloten op een meldkamer. Certificering betekent dat de beveiligingsapparatuur tientallen tests door geaccrediteerde onafhankelijke laboratoria hebben ondergaan. Als het beveiligingsapparaat ook maar één test niet haalt, krijgt het geen certificaat.

Bovendien testen de beveiligingsbedrijven, voordat ze de nieuwe apparatuur als volledig operationeel in gebruik nemen, de systemen in de praktijk door ze op testlocaties te installeren en te laten draaien, parallel aan de reeds bewezen systemen. Als het nieuwe systeem qua betrouwbaarheid vergelijkbaar is, d.w.z. niet gevoelig is voor valse activeringen en verstoringen, en als het bedreigingen correct detecteert, dan wordt het gekoppeld aan de meldkamer.

2. AANTAL COMMUNICATIEKANALEN

Let bij de keuze van een systeem op het aantal communicatiekanalen. Hoe meer kanalen er zijn, hoe groter de kans dat het systeem waarschuwt voor gevaar wanneer dat nodig is. Moderne panelen zijn uitgerust met ethernet-poorten, wifi en gsm-modules. Houd er rekening mee dat er verschillende soorten kanalen moeten zijn. Ook al heeft het systeem drie modules, allemaal op gsm-signalen, dan is dat hetzelfde als wanneer het systeem maar één kanaal zou hebben. Als mobiele frequenties jamming ondervinden, wordt het systeem van de buitenwereld afgesneden.

3. RESERVEBATTERIJ

Een betrouwbaar systeem mag geen hinder ondervinden door een stroomuitval. In dit geval is een reservebatterij nuttig die ervoor zorgt dat het systeem continu blijft werken nadat de stroom is weggevallen. Een Li-Ion-batterij is het beste.

Hoe hoger de capaciteit van de reservebatterij, hoe meer het systeem zonder stroom kan werken. U kunt het beste een bedieningspaneel kiezen met een reservebatterij die minstens 5 uur meegaat.

4. WERKINGSBEREIK

Let op het communicatiebereik tussen de hub en de detectoren. Houd er rekening mee dat deze waardes met enig voorbehoud moeten worden bekeken. Producenten geven vaak de waardes in de open ruimte aan zonder dat er sprake is van storing in de buurt. In werkelijkheid kan het werkingsbereik van een radiosignaal sterk worden beperkt door obstakels, zoals muren, meubels of overlappende vloeren, omdat deze de overdracht van radiosignalen verhinderen.

Daarom geldt dat hoe langer de werkafstand is, hoe groter het gebied is dat door het beveiligingssysteem wordt beveiligd. Zo communiceren de Ajax-hubs met de detectoren op een afstand tot 2000 meter in een open ruimte. Binnen een gebouw is het genoeg om 3-4 verdiepingen te beveiligen. Schrik dus niet als een alarmsysteem met een werkingsbereik van 150 meter het contact met de detectoren in een tweekamerappartement verliest.

5. SYSTEEMBESCHERMING

Het systeem moet niet alleen in staat zijn om het gebouw te beveiligen, maar ook om zelfs goed opgezette inbraken te weerstaan. Met dit in het achterhoofd rusten de ontwikkelingsbedrijven hun producten uit met extra beschermingsniveaus.

Versleuteling. Het radiosignaal tussen de detectoren en de Hub moet versleuteld worden en beschermd tegen vervalsing. Dit helpt voorkomen dat het signaal wordt onderschept en dat de apparatuur wordt vervangen. Het gebruik van een gecompliceerd AES-algoritme, dat geen overeenkomstige codegrabber heeft, is beter voor de versleuteling. Versleutelingsmethodes die niet standaard zijn, zoals KeeLoq, zijn allang gehackt.Een kanaal reserveren. Draadloze beveiligingssystemen vereisen een radiokanaal zonder ruis. Helaas is dit alleen mogelijk in een ideale wereld. In werkelijkheid is de lucht vervuild met interferentie van andere elektronische apparaten, waaronder stoorzenders of jammers die door inbrekers worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de hub de verbinding met de detectoren niet verliest bij gecompromitteerde radiocondities, maken sommige producenten gebruik van programma-algoritmen die het systeem automatisch overbrengen naar een frequentie zonder ruis.

6. BESCHERMING TEGEN VALSE ACTIVERING

Als u een kat, hond of ander huisdier heeft, heeft u detectoren nodig die bestand zijn tegen huisdieren. Sommige producenten adviseren gebruikers om een deel van de lens van de detector af te plakken, zodat deze de beweging van het dier in bepaalde gebieden niet ‘ziet’. Dat is echter geen goed advies, omdat dit het systeem in gevaar brengt. Bij betrouwbare systemen zijn bewegingsdetectoren uitgerust met programma-algoritmen die onbelangrijke events en complexe storingen filteren: bijv. tocht, gordijnen die bewegen en verlichting.

7. VEREISTEN VAN DE OMGEVINGSTEMPERATUUR VOOR DE APPARATEN

Niet alle systemen leveren dezelfde prestaties bij verschillende klimaatomstandigheden. Als de ruimte warm, vochtig of allebei is, kunnen de bewegingsdetectoren mogelijk geen menselijke bewegingen meer detecteren als de kamertemperatuur bijna hetzelfde is als de temperatuur van het menselijk lichaam. Daarom werd er een functie voor temperatuurcompensatie uitgevonden. Het regelt automatisch de gevoeligheid van de detector afhankelijk van de klimaatomstandigheden in de ruimte. Wanneer het koud is en het verschil tussen de luchttemperatuur en de lichaamstemperatuur aanzienlijk is, heeft de detector een lage gevoeligheid. En wanneer het warm is, detecteert de detector de beweging van een object, zelfs als de temperatuur slechts enkele graden hoger is dan de omgevingstemperatuur.

8. MANIEREN OM EEN ALARM TE MELDEN

Ook hier geldt de regel ‘hoe meer, hoe beter’. U moet onmiddellijk op de hoogte kunnen worden gebracht van het event, zelfs als u zich in een ander land bevindt. Push-meldingen in een mobiele app, een sms’je of een telefoontje bij een alarm – de gebruiker moet zelf een handige manier kunnen kiezen om alarmen weer te geven.

9. GERICHTE DETECTOREN

Gerichte detectoren begrijpen snel welk apparaat geactiveerd of leeg is en met welk er geknoeid is. Op deze manier weet u dat de detector in de slaapkamer beweging heeft gedetecteerd en niet die in de hal, of dat het tijd is om de batterijen te vervangen. Gerichte alarmen zijn niet altijd mogelijk. In bekabelde systemen vindt er een lijnloop plaats als er meerdere detectoren op dezelfde zone zijn aangesloten. Als één van hen is geactiveerd, heeft u geen idee welke dat is. Het is ook moeilijker als de meldingen als onleesbare codes binnenkomen, die overeenkomen met bepaalde soorten alarm. In dit geval moet u een spiekbriefje bij u dragen om ze te ontcijferen.

11. MOBIELE APP

Tegenwoordig heeft elke goede producent van beveiligingssystemen die zijn gebruikers respecteert een mobiele applicatie die bij zijn systeem past. Mobiele apps maken de besturing van het systeem eenvoudiger, maar zijn vaak beperkt tot het in- en uitschakelen van de beveiliging. Sommige producenten maken van de applicatie een volledig functioneel bedieningspaneel, dat statusupdates biedt voor alle detectoren, gedetailleerde informatie over het systeem, een logboek van de events en een functie voor het testen van apparaten. Houd er rekening mee dat niet alle applicaties voor alle mobiele besturingssystemen tegelijk worden ontwikkeld. Als dit het geval is, lanceren sommige producenten ook de webversie, die in een webbrowser kan worden geopend.

eng

12. PERSONALISATIE EN UPDATES OP AFSTAND 

Kies een beveiligingssysteem waarvan de fabrikant de software onderhoudt en regelmatig bijwerkt. Moderne beveiligingssystemen zijn op gebied van frequente updates vergelijkbaar met smartphones. De mogelijkheid om het systeem op afstand aan te passen en te updaten bespaart u tijd en geld omdat u geen professional meer hoeft te vragen die hetzelfde zou doen, maar dan handmatig en tegen een aparte vergoeding.

13. VIDEO- OF FOTOVERIFICATIE VAN ALARMEN

Zorg ervoor dat het systeem integratie biedt met videocamera’s van andere fabrikanten, want videobewaking en een beveiligingssysteem zijn niet hetzelfde. Hiermee kan u de situatie thuis onmiddellijk inschatten en de oorzaak van de activering van het systeem achterhalen. Onnodige hoofdpijn wordt hierdoor bespaard en uw beveiligingsbedrijf bespaart tijd en energie wanneer een familielid gewoon vergeet het beveiligingssysteem uit te schakelen.

U kunt elke IP-camera met behulp van het RTSP-protocol aansluiten op het Ajax-beveiligingssysteem. Integratie met camera’s van Dahua, Hikvision, en Safire en DVR’s is ook mogelijk, waardoor u met slechts een paar klikken de beste videobewakingsapparatuur kunt toevoegen aan uw beveiligingssysteem.

14. CYBERSECURITY

Het besturingssysteem van het beveiligingssysteem speelt ook een belangrijke rol. Opensource-oplossingen zitten vaak vol met bugs en gaten, wat het voor indringers makkelijker maakt om de controle over het systeem in handen te krijgen.

15. BUITENBEVEILIGING

Voor de beveiliging van uw privéwoning raden wij aan te beginnen met de omgeving van de woning om eventuele overvallers met sirenes af te schrikken voordat ze het huis naderen. Bescherm uw eigendommen die in de omgeving zijn opgeslagen en geef bewoners een paar waardevolle minuten in geval van een nachtelijke invasie.

Gespecialiseerde bewegingsdetectoren voor buiten worden over het algemeen gebruikt voor externe beveiliging. Dit komt omdat conventionele detectoren niet ontworpen zijn om gebieden buiten te beveiligen. Vaak kunnen er meer oorzaken zijn voor een vals alarm buitenshuis. Bijvoorbeeld, bladeren van een boom die door de zon worden opgewarmd, vogels die voorbij vliegen, insecten, huisdieren die door het gebied slenteren, zonnestralen en onvoorspelbare windvlagen. Deze kunnen allemaal een vals alarm veroorzaken.

Conclusie

Bestudeer de informatie over het systeem zorgvuldig wanneer u een beveiligingssysteem gaat kiezen. Besteed aandacht aan de volgende belangrijke punten:

  • Sluiten de beveiligingsbedrijven de apparatuur aan op hun meldkamers?
  • Hoeveel communicatiekanalen gebruikt het systeem? Hoe meer, hoe beter.
  • Heeft de hub een reservebatterij en wat is het bereik van de communicatie met de systeemapparatuur?
  • Is het alarmsysteem beschermd tegen sabotage en de detectoren tegen vals alarm?
  • Bij welke temperaturen werkt het systeem en bevat de productlijn bewegingsdetectoren voor buiten?
  • Op welke manier meldt het systeem een alarm en zijn de meldingen voldoende informatief?
  • Zijn er mobiele apps om het systeem te bedienen, hoe handig zijn deze en welke extra functies biedt de fabrikant van het systeem?
  • Ondersteunt het systeem personalisatie op afstand?
  • Biedt het beveiligingssysteem integratie met camera’s en DVR’s?

Controleer ook hoe vaak er updates worden uitgebracht en of er nieuwe apparaten aan de productlijn worden toegevoegd. Dit geeft aan of de fabrikant het product actief ontwikkelt en onderhoudt.


You may also like

Bekijk alles
Example blog post
Example blog post
Example blog post